12.3.2003

Yhteenveto Pirkanmaan säännöstelyjen järvien kehittämishankkeen verkkokyselyn tuloksista

Näsijärvellä, Vanajavedellä, Pyhäjärvellä sekä Kulo-, Rauta- ja Liekovedellä käynnissä olevan säännöstelyn kehittämishankkeen yhteydessä tehty verkkokysely herätti suurta kiinnostusta. Kyselyyn osallistui 19.2.-7.3. välisenä aikana 339 Pirkanmaan säännösteltyjen järvien kehittämisestä kiinnostunutta kansalaista. Kysely on osa Pirkanmaan ympäristökeskuksen johtamaa Pirkanmaan keskeisten järvien säännöstelyjen kehittämishanketta, joka on aloitettu vuonna 1999 ja päättyy tänä vuonna. Verkkokysely tehtiin Pirkanmaan ympäristökeskuksen, Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja Teknillisen korkeakoulun yhteistyönä. Säännöstelyjen kehittämiseksi esitettävät suositukset on tarkoitus hyväksyä hankkeen ohjausryhmässä huhtikuussa 2003. Verkkokyselyn tuloksia hyödynnetään suositusehdotuksia tarkistettaessa ja muokattaessa.

 

    1. Vastaajien näkökulma

    Eniten vastauksia tuli Näsijärveltä, 156 kpl mutta myös muilta järviltä tuli runsaasti vastauksia Vanajavesi 61 kpl, Pyhäjärvi ja Iso-Kulovesi molemmat 42 vastausta. Lähes puolet vastaajista olivat asuneet tai viettäneet vapaa-aikaansa yli 30 vuotta tutkimuksen kohdejärvien rannoilla. Puolet vastaajista oli virkistyskäyttäjiä, mutta kysely oli tavoittanut myös alueella kalastusta harrastavia (13 % vastanneista) ja maa- ja metsätaloutta harjoittavia (2 % vastanneista) sekä luonnonsuojelunäkökulman omaavia. 25 % vastanneita edusti useita näkökulmia.

     

    2. Mielikuvat nykysäännöstelystä

    Kyselyyn vastanneiden mielestä nykysäännöstelyssä otetaan parhaiten huomioon vesivoimatuotanto ja tulvien ehkäisy. Vain alle joka kymmenes vastanneista katsoi, että vesiluonto, kalakannat ja virkistyskäyttö tulevat riittävän hyvin huomioon otetuiksi nykysäännöstelyssä. Virkistyskäytön, vesiluonnon ja kalakantojen parempaa huomioonottamista toivoi noin kaksi kolmasosaa vastanneista. Vesivoimatuotannon parempaa huomioonottamista kannatti vain 2 vastaajaa. 7 % vastanneista katsoi, että tulvien ehkäisyyn tulisi kiinnittää enemmän huomiota.

    Puolet vastanneista oli melko tyytyväisiä järvensä tilaan kokonaisuutena arvioituna ottaen huomioon mm. veden laadun, rantojen kasvillisuuden, kalaston ja linnuston. Erittäin tyytymättömiä oli vajaa 10 %. (kuva 1) Kalastukseen ja virkistyskäyttöön järvien katsottiin soveltuvan varsin hyvin. Yhdeksän kymmenestä vastaajasta katsoi järven soveltuvan tähän tarkoitukseen vähintään kohtalaisesti. Toisaalta noin joka kymmenes vastanneista kertoi sen soveltuvan kalastuksen ja virkistyskäyttöön huonosti tai erittäin huonosti. Tarkasteltaessa tuloksia järvikohtaisesti on Näsijärven ja muiden tutkimusjärvien välillä suuria eroja. Näsijärven käyttäjistä enemmistö 64 % oli melko tyytyväinen järven tilaan kokonaisuutena. Iso-Kulovedellä puolet vastaajista olivat melko tyytymättömiä vesistön tilaan, Pyhäjärvellä vastaava arvo oli 62 % ja Vanajavedellä peräti 69 %. (Kuva 1)

    Kuva 1. Kyselyyn vastanneiden mielipiteitä järven tilasta ja soveltuvuudesta kalastukseen ja virkistyskäyttöön järvittäin.

    Liki 80 % vastanneista uskoi, että säännöstelyä muuttamalla voitaisiin parantaa järven tilaa erittäin paljon tai melko paljon. Eniten tähän uskottiin Näsijärvellä, jossa näin vastanneiden osuus oli melkein 90 % ja vähiten Pyhäjärvellä, jossa näin vastanneita oli 70 %.

    Viime vuoden ja alkuvuoden poikkeuksellisesta kuivuudesta johtuen vedenpinta on ollut monilla järvillä erittäin alhainen. Pirkanmaalla säännöstellyillä järvillä vesitilanne on ollut kuitenkin kohteellinen, mutta säännöstelemättömissä järvissä vedenpinta on laskenut erittäin alas. Tämänkin kyselyn yhteydessä tuli paljon kommentteja Pirkanmaan säännöstelemättömiltä järviltä erityisesti Tarjannevedeltä. Näillä järvillä valitettiin erittäin alhaisista vedenkorkeuksista ja niiden aiheuttamista haitoista.

    Kyselyssä tiedusteltiin, kuinka suurta haittaa matalista vedenkorkeuksista oli aiheutunut vesistön käyttöön. 26 %:lle vastanneista matalat vedenkorkeudet olivat aiheuttaneet suurta haittaa, 34 %:lle melko suurta ja 27 %:lle vähäistä haittaa. Noin 10 % vastanneista ei ollut kokenut lainkaan haittaa alhaisista vedenkorkeuksista viime syksynä ja kuluvana talvena. Vastaukset jakaantuivat varsin tasaisesti eri haitta-asteille. Haitan kokemisen voimakkuuteen vaikuttaa suuresti käyttörannan laatu. Matalissa lahdissa pienikin vedenkorkeuden alenema aiheuttaa vesirajan siirtymisen järvelle päin, kun taas jyrkillä rannoilla vaikutukset jäävät vähäisiksi.. Eniten haittaa matalista vedenkorkeuksista oli koettu Vanajavedellä, jossa kolmasosa vastanneista oli kokenut suurta haittaa alhaisista vedenkorkeuksista.

     

    3. Mielipiteet suositusehdotuksista

    Kyselyssä pyydettiin kansalaisilta mielipidettä säännöstelyn kehittämishankkeen lopputuloksena syntyneisiin suosituksiin. Lopulliset suositukset on tarkoitus esittää huhtikuussa 2003 näiden kyselyssä mukana olleiden suositusehdotusten pohjalta. Säännöstelykäytäntöä koskevia suositusehdotuksia pidettiin pääsääntöisesti tärkeinä, tosin joidenkin mielestä riittämättöminä. Eniten kannatusta sai kalakompensaatioiden esittäminen Näsijärvelle sekä kesäkauden alarajan määrittäminen säännöstellyille järville, jota piti tärkeänä tai erittäin tärkeänä peräti 87 % kyselyyn osallistuneista. Myös lisätutkimuksia säännöstelyn vaikutuksia rantaekosysteemiin piti tärkeinä yli 80 % vastanneista kuten myös vedenkorkeuden nykyistä nopeampaa nostoa keväällä. (kuva 2).

    Kuva 2. Suositusehdotuksen ja niiden vastaajien määrä jotka pitivät ehdotuksia tärkeinä tai erittäin tärkeinä. Tähdellä merkityissä suosituksissa on mukana vain kohdejärven vastaajat.

    3.1 Säännöstelykäytäntöjä koskevat ehdotukset

    Ehdotuksen huhtikuun alimpien vedenkorkeuksien nostamisesta tavanomaisina ja kuivina keväinä nykyistä 10-30 cm korkeammalle oli 42 % mielestä erittäin tarpeellinen ja lisäksi 30 % vastanneista koki suosituksen tarpeelliseksi. 18 %:n mielestä esitetty muutos oli oikean suuntainen, mutta riittämätön. Tarpeettomaksi suosituksen koki vain 5 % vastaajista. Vanajavedellä oli eniten, 11 %, niitä jotka pitivät suositusehdotusta tarpeettomana (kuva 3).Vesiolosuhteiltaan tavanomaista märempiä keväitä koskien ehdotettiin, että vedenkorkeus noudattaisi nykyistä säännöstelyä tai se saisi laskea säännöstelyluvan mukaiselle ehdottomalle alarajalle, mikäli vesistöä uhkaa poikkeuksellisen suuri tulva. Tämä ehdotus ei saanut laajaa hyväksyntää, sillä 43 % vastanneista piti muutosta liian suurena ja 12 % ehdotusta tarpeettomana. Tarpeellisena tai erittäin tarpeellisena ehdotusta piti 38 % vastanneista(kuva 4).

    Kuva 3. Vastaajien suhtautuminen huhtikuun alimpien vedenkorkeuksien nostoon.

    Kuva 4. Vastaajien suhtautuminen vesiolosuhteiltaan märkien keväiden suosutukseen.

    Suositusehdotuksissa kysyttiin myös vesistön käyttäjien mielipidettä vedenkorkeuden nykyistä nopeampaan nostoon virkistyskäytön kannalta hyvälle tasolle tavanomaisina ja kuivina keväinä. Puolet vastaajista koki tämä suosituksen erittäin tarpeelliseksi, kolmannes tarpeelliseksi. Vajaa kymmenes vastanneista piti ehdotusta oikean suuntaisena mutta riittämättömänä. Lisäksi 4 % vastanneista piti muutosta liian suurena. Näsijärvellä suositukseen suhtauduttiin muita järviä myönteisemmin. Miltei 60 % vastanneista piti suositusehdotusta erittäin tarpeellisena.

    34 % vastanneista oli täysin samaa mieltä, että suosituksissa olisi pitänyt esittää suurempia muutoksia järvien keväisiin vedenkorkeuksiin, vaikka muutokset olisivat aiheuttaneet tulvavahinkojen lisääntymistä ja menetyksiä vesivoimatuotannolle. Lisäksi 32 % vastanneista oli väitteen kanssa osittain samaa mieltä. 16 % oli osittain eri mieltä väitteen kanssa ja 11 % oli täysin eri mieltä. Vanajavedellä ja Pyhäjärvellä miltei 20 % vastanneista olivat eri mieltä väitteen kanssa. Vanajavedellä on kärsitty muutamina vuosina liian korkeista vedenkorkeuksista, joka selittänee väitteen vastustajien määrää.

    Kuva 5. Vastaajien mielipiteet järvittäin väitteeseen, että suositusehdotuksissa olisi pitänyt ehdottaa suurempia muutoksia keväisiin vedenkorkeuksiin.

    Kesän vedenkorkeuksille on suositusehdotuksissa suunniteltu alenevaa vedenkorkeutta. Ehdotuksen mukaan vedenpinta saisi laskea syksyyn mennessä 20-30 cm kesän ylimmästä vedenkorkeudesta. Tästä koituisi hyötyä vesiluonnolle. Tämäkin ehdotus jakoi mielipiteitä, sillä puolet vastanneista piti ehdotusta erittäin tarpeellisena tai tarpeellisena. 8 % koki, ettei muutos ollut riittävän suuri, 21 % vastanneista piti muutosta liian suurena ja 10 % piti koko ehdotusta tarpeettomana.

    Kesäkaudelle ehdotetaan asetettavaksi alaraja, jonka alle vedenkorkeus ei saisi laskea poikkeustilanteita lukuun ottamatta. Tätä ehdotusta kannatettiin erittäin laajasti ja säännöstelykäytäntöä koskevista suosituksista se sai kaikkein myönteisimmän vastaanoton. 60 % vastanneista piti ehdotusta erittäin tarpeellisena ja 27 % tarpeellisena. Vain 5 %:n mielestä ehdotus oli tarpeeton. Tarkasteltaessa hankejärviä erikseen Näsijärvellä ehdotusta piti erittäin tarpeellisena 67 % vastanneista, Vanajavedellä ja Pyhäjärvellä 56 % ja Iso-Kulovedellä 43 % (kuva 6).

    Kuva 6. Kyselyyn vastanneiden mielipiteet järvikohtaisesti siihen että järville asetetaan alaraja jonka alle vesi ei saa laskea kesällä.

    Pyhäjärvelle ja Iso-Kulovedelle ehdotetetaan vältettävän nopeita ja suuria (yli 20 cm) vedenkorkeuden muutoksia. 80 % Pyhäjärven ja Iso-Kuloveden vastaajista koki suositusehdotuksen tärkeäksi tai erittäin tärkeäksi. Lisäksi Iso-Kulovedelle ehdotetaan, että vedenkorkeutta ei saisi laskea yli 15 cm hauen kutuaikana. Tärkeäksi tai erittäin tärkeäksi ehdotuksen koki melkein 90 % vastanneista. Näsijärven säännöstelystä kalakannoille aiheutuvan haitan kompensoimista piti erittäin tärkeänä tai tärkeänä 88 % Näsijärven vastaajista (kuva 7).

    Kuva 7. Iso-Kulovedelle, Pyhäjärvelle ja Näsijärvelle asetetut järvikohtaiset suositukset.

     

    3.2 Lisätutkimustarpeet sekä vesistöjen hoito- ja kunnostustoimenpiteiden tarve

    Kunnostusta kaipaavia kohteita ilmoitettiin runsaasti ja paikkoja, joihin toivotaan vedenkorkeusasteikkoja. Täydentäviä tutkimuksia koskeviin ehdotuksiin suhtauduttiin erittäin myönteisesti. Peräti 85 % vastaajista piti rantaekosysteemin lisätutkimusta tärkeänä tai erittäin tärkeänä. Myös pyydysten likaantumisen ja täpläravun tutkimusta piti tärkeänä yli 60 % vastanneista.

    Säännöstelyjen kehittämisen vaikeutta kuvaa se, että vaikka suositusehdotuksia kannatettiinkin laajalti, niin melkein puolet vastaajista oli ainakin osittain eri mieltä väittämän "Säännöstelysuosituksissa oli pystytty hyvin sovittamaan yhteen Pirkanmaan järvien eri käyttäjäryhmien erilaiset ja vastakkaiset tavoitteet" (kuva 8).

    Kuva 8. Vastaajien mielipiteet järvittäin siitä, että onko suosituksissa pystytty sovittamaan yhteen eri käyttäjäryhmien tavoitteet.

     

    3.3 Ketkä olivat tyytymättömimpiä ehdotettuihin säännöstelysuosituksiin?

    Säännöstelysuosituksia tarpeettomina ja riittämättöminä pitäneiden vastaajien vastauksia analysoitiin tarkemmin. Samalla analysoitiin myös se, onko vastauksissa huomattavasti eroja vesistöjä alle 10 ja yli 30 vuotta käyttäneiden vastaajien välillä. Näiden vastaajaryhmien välillä ei havaittu merkittäviä eroja suhtautumisessa suositusehdotuksiin.

    Kysymys 13. Suosituksissa olisi pitänyt esittää suurempia muutoksia järvien keväisiin vedenkorkeuksiin, vaikka muutoksista aiheutuisikin tulvavahinkojen lisääntymistä ja menetyksiä vesivoimatuotannolle

    Ehdotettuja suurempia muutoksia kevään vedenkorkeuksiin toivoneet vastaajat (täysin samaa mieltä väittämän kanssa, n= 110 kpl) erosivat monessa suhteessa niistä, joiden mielestä nykyiset ehdotukset olivat riittäviä (täysin eri mieltä väittämän kanssa, n=37 kpl).

    - He olivat keskimäärin iäkkäämpiä (yli 55 vuotiaita oli vastanneista 32 %, vertailuryhmässä 17 %).

    - Heidän keskuudessaan oli yliopistollisen tutkinnon suorittaneita vähemmän ( 30 % vastanneista, vertailuryhmässä 60 %).

    - Kalastusnäkökulmaa edustaneiden osuus oli suurempi (20 % vastanneista, vertailuryhmässä 5 %).

    - He olivat selvästi tyytymättömämpiä vesistön nykyiseen tilaan (erittäin tyytymättömiä 18 %, vertailuryhmässä 0 %) ja soveltuvuuteen virkistyskäyttöön ja kalastukseen (59 % vastanneista katsoi, että soveltuu kohtalaisesti tai huonosti, vertailuryhmässä 35 %).

    - Heidän mielestään järven tilaa ja käytettävyyttä voidaan parantaa säännöstelyä muuttamalla erittäin paljon tai melko paljon (95 % vastanneista, vertailuryhmässä 38 %).

    - He pitivät esitettyjä suosituksia kokonaisuutena arvioiden selvästi tärkeämpinä kuin vertailuryhmä.

    - He olivat kärsineet syksyn ja talven 2002-2003 matalista vedenkorkeuksista selvästi enemmän kuin vertailuryhmäläiset (79 % vastanneista kokenut suurta tai melko suurta haittaa, vertailuryhmässä 24 %)

    Kysymys 24. Säännöstelysuosituksissa on pystytty hyvin sovittamaan yhteen Pirkanmaan järvien eri käyttäjäryhmien erilaiset ja vastakkaiset tavoitteet.

    Ehdotuksen kanssa täysin (n=11 kpl) ja osittain samaa mieltä vastanneita (n=103 kpl) oli yhteensä 114 kpl ja täysin eri mieltä vastanneita 66 kpl. Säännöstelysuosituksiin "tyytymättömät" jakaantuvat kahteen vastakkaiseen ryhmään. Suurin osa (60 %) katsoi, että suosituksissa olisi tullut esittää suurempia muutoksia kevään vedenkorkeuksiin, vaikka muutoksista aiheutuisikin tulvavahinkojen lisääntymistä ja menetyksiä vesivoimatuotannolle. Toisaalta osa vastanneista (13 %) oli tästä päinvastaista mieltä. Säännöstelysuosituksiin tyytymättömien ja melko tyytyväisten vastaajien eroja voidaan luonnehtia samoilla tekijöillä kuin kysymyksen 13 kohdalla.

    Kysymys 10. Vesiolosuhteiltaan tavanomaisina ja kuivina keväinä huhtikuun alimpia vedenkorkeuksia nostettaisiin noin 10-30 cm nykyisestä.

    Kysymys 12. Vesiolosuhteiltaan tavanomaisina ja kuivina keväinä vedenkorkeus pyritään

    nostamaan jäänlähtöpäivän jälkeen nopeammin vesi- ja rantaluonnon sekä virkistyskäytön

    kannalta hyvälle tasolle.

    Kysymys 15. Kesäkaudelle asetetaan alaraja, jonka alle vedenkorkeus ei saa laskea poikkeuksellisia tilanteita lukuun ottamatta.

    Näiden kysymysten osalta analysoitiin, kuinka moni on pitänyt em. suositusehdotuksia tarpeettomina ja myös sitä, mitkä tekijät heitä yhdistävät. Kevään alimpien vedenkorkeuksien nostoa on (kysymys 10) pitänyt tarpeettomana 17 vastaajaa, toukokuun vedenkorkeuksien nopeampaa nostoa (kysymys 12) on pitänyt tarpeettomana 19 vastaajaa ja kesän vedenkorkeuksille asetettavaa alarajaa (kysymys 15) 16 vastaajaa. Suositusehdotuksia tarpeettomina pitäneiden joukossa oli keskimääräistä enemmän niitä, jotka olivat melko tyytyväisiä nykyiseen tilaan. He myös näkivät nykyisen säännöstelyn muutoksella olevan vähemmän vaikutusta järvien tilaan tai käytettävyyteen kuin vastaajat keskimäärin. Syksyn ja talven 2002-2003 matalista vedenkorkeuksista oli aiheutunut heille vain vähän haittaa; noin puolet ei katsonut niistä aiheutuneen lainkaan haittaa. Vastaajia oli kaikilta järviltä ja heidän joukossaan oli keskimääräistä enemmän yli 30 vuotta vesistössä liikkuneita.

    4. Tiedottaminen ja sitä koskevat kysymykset

    Lähes puolet vastannaista oli kuullut aikaisemmin säännöstelyn kehittämishankkeesta ja saman verran kyselyyn osallistuneista kuuli hankkeesta kyselyn yhteydessä ensimmäisen kerran. Vain alle 10 % vastanneista oli osallistunut vuonna 2000 toteutettuun postikyselyyn. Yli puolet vastanneista oli saanut tietoa Pirkanmaan säännöstellyistä järvistä ja säännöstelyn vaikutuksista sanomalehdistä. Miltei kaikki kyselyyn vastanneet (92 %) halusivat lisätietoja säännöstelyistä ja niiden vaikutuksista sekä Pirkanmaan järvien kehittämishankkeesta. Lisätietoja toivottiin mieluiten lehdistön tai internetin välityksellä. 80 %:a kyselyyn osallistuneista koki oppineensa jotakin uutta säännöstelyistä perehdyttyään kyselyyn ja tausta-aineistoon.

    Kyselyyn saatiin myös runsaasti vastauksia kohdejärvien ulkopuolisilta säännöstelemättömiltä järviltä. Näillä järvillä on varsinkin viime syksynä ja tänä talvena kärsitty poikkeuksellisen alhaisista vedenkorkeuksista. Tämä näkyi varsinkin avoimiin kysymyksiin jätetyissä palautteissa.