Tähän voi kirjata mielipiteitä säännöstelyselvityksestä , sen toteutuksesta ja tästä kyselystä. Risuja ja ruusuja viranomaisille ja suunnittelijoille. (Kenttä laajenee kirjoitettaessa)

HUOM!
XXX-alueet: Tekstiä poistettu vastaajan yksityisyyden säilyttämiseksi.
Osa vastauksista koskee muita kuin säännöstelyselvityksen piirissä olevia järviä. Näiden vastausten yhteyteen on lisätty järven nimi ja suluissa maininta "Ei kuulunut säännöstelyselvityksen kohdealueeseen".

Käyttäjä 4:
Tiivistä tiedottamista erityisesti alueen valtalehdessä Aamulehdessä. Loppukeväästä näkyville esim. kuvareportaasin avulla, kun jälki on kaikkein kamalinta. Radiossa ja tv:ssä ihmisten tavoitettavuus sattumanvaraista. Harvalla mahdollisuus seurata päivän mittaan ohjelmia.

Käyttäjä 6:
Erittäin tärkeä ja mielenkiintoinen projekti. Kiitos tekijöille!

Käyttäjä 8:
Nyt mennään oikeaan suuntaan!

Käyttäjä 10:
Hyvä kysely!

Käyttäjä 15:
Säännöstelyselvitys ei anna vastausta kysymyksiin, miten aiheuvat tulva-vahingot estetään, miten tulvan alle joutuneita kesämökin piha-alueita voidaan hyödyntää, miten mahdolliset tulvansuojeluinvestoinnit suunnitellaan ja rahoitetaan, miten vedenkorkeuksien nostosta johtuvat vahingot ja haitat korvataan. Voidaan vielä todeta, että aiemmin vedenkorkeuksia laskettiin, jolloin syntyi haitallinen vesijättö. Sen lunastamminen mahdollisti a.o. alueelle rantarakentamisen. Näin alavalle, vedenpinnan tuntumassa olevalle, vesijättömaalle rakennettu rantamökki ja asuttu rantavyöhyke ilmeisesti pyritään hävittämään nostamalla vedenkorkeuksia ja siten tulvia aiheuttamalla.

Käyttäjä 20:
Säännöstelyn merkityksessä tulisi entistä enemmän ottaa huomioon vakituinen ranta-asutus ja heidän tarpeensa. Vähemmän tulee kinnittää huomiota vesivoimayhtiöiden ahneuteen. Kalastuksen merkitys on hyvin vähäinen. Ammattikalastajia on vain muutama Näsijärvellä ja ei yhtään Muroleen kanavan ylvesistöllä. Vesillä liittuminen ja rantautuminen pitää turvata. Liian suuri ( n. 1 m) veden pinnan vaihtelu on suuri haittatekijä ja esteettinen asia.

Käyttäjä 26:
Valistakaa ihmisiä käyttäytymään luonnossa oikein ja kertomaan mahdollisista aiheuttamistaan haitoista.

Käyttäjä 28:
Virkistyskäyttöarvojen "hinnoittelu" eri osapuolten etuja vertailtaessa tehdään toistuvasti ala-kanttiin - tästä asetelmasta hyötyy vesivoimaosapuoli. Vertailun voisi tehdä yksilötasolla: jos vesistöstä saatava vesivoima edustaa 10% alueen sähkönkulutuksesta, ja säännöstelyn tiukentamisen seurauksena ao. tuotannosta poistuu 20%, siis 2% sähkön kokonaistuotannosta, voidaan arvioida sähkön kallistuvan max 1-2%. Tämä on olematon kustannus siitä hyvästä että veden pinta ei putoa metrillä joka talvi.

Käyttäjä 34:
Hyvä kysely, mutta tuskin monikaan huomaa että tällaiseen voi itse vaikuttaa tai edes lukea tämän. Enemmän lehtiin ja paikallisradioihin rumpua tästä. Kiitos!

Käyttäjä 35:
Hyvä, että selvityksiä tehdään, tällöin on aineistoa hyville päätöksillekin. Ihmeellistä kuitenkin, että törmäsin aiheeseen vasta nyt, pikku-uutisen kautta Aamulehdessä. Vaikkakin toimin mökki yhteisössäni (50 vapaa-ajanasuntoa) erittäin aktiivisesti, kukaan ei ole missään vaiheessa ottanut aihetta puheeksi. Olen vuosia seurannut veden vaihtelua vesistössä, kymmenien metrien levyisiä, liejuisia rantoja keväisin, veden pitaa nostettaessa keskikesällä riesana ovat olleet veneliikenteen aiheuttamat rantojen "siivoukset", laineet tyrskyävät pitkin rantoja ja vievät mennessään kaiken irrallisen, syksyllä taas pääsemme "ihailemaan" kalakariemme kivikoita ja kurarantoja. Jospa vielä jostain saisi tietoa, milloin tämä selvitys on valmis. Eikä vain sitä, mitä kyselyyn on vastattu.

Käyttäjä 37:
Mielipiteeni on,että vesivoimatalous ei saisi hallita ylläolevia asioita läheskään nykyisessä laajuudessa.Kuluvana talvena on nähty sen tulevan toimeen vähemmälläkin vedellä.

Käyttäjä 39:
mielestäni tulvan vaara on aika pieni. mokkirantamme kivimuuri on tehty noin 40 vuotta sitten ja noin 80 cm korkeimman vedenpinnan yläpuolella. arvot ovat ehdotuksessakin aika alhaiset.kuivana aikana järvenpohja rehevöityy,se on huomattavasti lisääntynyt.vaikka siistimme sitä vuosittain.isot veneet kyllä likaavat vesiä sekä aiheuttavat suuria meluhaittoja.mielestäni vesilläkin pitäisi olla meluraja.varsinkin nykyiset risteilyt ovat täynnä ihmisiä jotka eivät ymmärrä luonnosta mitään vaan soittavat ja huutavat täyttä kurkkua. saastetta tämäkin.

Käyttäjä 47:
Hyva alku, lisaa tarvitaan!

Käyttäjä 49: Tarjannevesi (Ei kuulunut säännöstelyselvityksen kohdealueeseen)
Miksi Tarjannevettä ja Toisvettä ei pidetä säännösteltynä vesistönä? Näsijärven pinnan korkeus vaikuttaa myös näihin, sillä mitä alempana Näsijärvi on sitä nopeammin yläpuolen vesistöt tyhjenevät. Virtaus koskissa kasvaa.

Käyttäjä 51:
Tämä oli asiallisen tuntuinen kysely ja toivottavasti suuri yleisö löytää tämän.Tähän asti Nässyn kanssa on menty aivan liikaa kuin pässit narussa sähkönvalmistuksen ja herrojen höpinöiden perusteella.Jokainen sen keväisin ja talvisin näkee kuinka alas vesi päästetään ja se on niin saatanan väärin,koska sillä ei ole juuri mitään sähkötaloudellista merkitystä.

Käyttäjä 52:
Ruusuja siitä, että järjestyi tämän kaltainen tilaisuus ilmaista mielipide. Risuja tulee perästä, jos muutostoimenpiteet eivät ala ja etene ripeästi.

Käyttäjä 56:
Positiivista, että tällainen kysely on tehty. Tiedonsaanti näistä asioista on ollut kiven alla, nytkin artikkeli osui sattumalta silmään Aamulehdestä. Olen kalastellut Pyhäjärvellä lähes 40 vuotta ja järven tila on mennyt melko huonoksi: kalansaaliit, etenkin kuha, ovat pienentyneet olemattomiin etenkin liiallisesta verkkokalastuksesta johtuen ja pyydysten likaan tuminen ollut suuri ongelma. Tosin likaantuminen on vähentynyt viime vuosina. Säännöstelylläkin on ollut selkeä vaikutus kalakantaan. Lisäksi kiusaa tekee se, ettei veneellä pääse keväisin omaan laituriin vedenkorkeusvaihteluista johtuen. Kyseessä on 1,2 metrin syväyksellä oleva purjevene, jolla kesällä normaalisti voi rantautua ongelmitta.

Käyttäjä 64: Uurasjärvi (Ei kuulunut säännöstelyselvityksen kohdealueeseen)
NÄSIJÄRVEN YLÄPUOLISILLA VESISTÖILLÄ (UURASJÄRVI) TILANNE KESTÄMÄTÖN MATALA-JA MUTAPOHJAISIA RANTOJA. VESI LASKEE TOISTA METRIÄ KESÄN AIKANA IKÄVÄ HAJU KOSTEISTA MUTA-AAVIKOISTA, UIMINEN IKÄVÄÄ...

Käyttäjä 66: Tarjannevesi (Ei kuulunut säännöstelyselvityksen kohdealueeseen)
Kesäpaikkani on Muroleen yläpuolella Palovedellä. Olen kokenut kuivina kesinä ja syksyinä, että täällä ei ole mitään säännöstelyä. Vesi laskeen jopa yli metrin kesäkuusta syksyyn mennessä. Virkistyskäytön kannalta katsottuna Näsijärven Muroleen alapuolisella osuudella mielestäni veden korkeusvaihtelun tilanne on paljon parenpi, kuin sen yläpuolisella osuudella.

Käyttäjä 67:
1. Miksi suosituksessa 4b ei ole esitetty vedenkorkeuskäyriä (Iso-)Kulovedelle vaikka suositus koskee vain sitä ja Pyhäjärveä! Luulisin että lyhyen ajan korkeusvaihtelut ylittävät kesällä tuon 20 cm, joka Pyhäjävren esimerkkikuvassa. Pyhäjärven kuvasta ei myöskään saa selvyyttä onko tuo 20 cm maksimimi- vai mediaanivaihtelu vuosittain. 2. Miksi vertailuvuodeksi on 1998 (ja suosituksessa 3b taas 1992) vaatisi selityksen. 3. Suosituksessa 3b ja 4b kuva on saman levyinen, mutta toisessa aika-asteikko on 1 kk ja toisessa 1,5 kk. Vaihtelun vertailtavus häviää! 4. 1990-luvun käyrät voisi myös pikkukuviin merkitä vuosittain (eri värein, viivatyypein tms.), koska poikkeukselliset vesivuodet olisi voitava palauttaa mieleen myös vuosilukuina.(ks. myös 5) 5. Miksi kuvien havainnot on valittu päättyväksi vuoteen 1999, jos uudempia aineistoja on olemassa? Vastaajat muistavat parhaiten viime vuodet ja jos ne olisi myös merkitty pikkukuvien käyriin, olisi helpompi palauttaa mieleen ne olosuhteet, joista pyydetään kuvailemaan tyytyväisyyttä ja haittoja. 6. Suosituksissa 1, 3a Iso-Kuloveden korkeuslukeman jälkeen on merkitty sulkuihin "ei muutoksia/muutosta nykykäytäntöön". Kysymyksissä 10 ja 12 kysytään kuitenkin toimenpide-ehdotuksen tarpeellisuutta. Jos toimenpide on niin vähäinen, ettei se muuta tilannetta, pitäisikö näihin kysymyksiin Iso-Kuloveden osalta vastanneiden vastaukset jättää huomiotta? (vrt. vastausvaihtoehdot) 7. Toivoisin, että vedenkorkeuskäyrät avautuisivat haluttaessa ruutuun paljon suurempina ja mielellään vielä niin että yhden kuvan voisi tulostaa a4-kokoisena. Nykyiset kuvat antavat sekä ruudulla että paperilla vain viitteellisen kuvan tilanteesta. Näin myös kohdan 4 toiveeni olisi helpompi toteuttaa. Ympäristöhallinnolla on jo nyt verkossa huomattavasti selvempiä kuvia mm. näiden järvien vedenkorkeuksista. 8. Yleisötilaisuudet lienevät lopulta se paras tiedonlähde tälläiseen kyselyyn vastaamiseksi, näistä kuvauksista ei varmaankaan saa täydellistä selkoa mm. toimenpiteiden haitoista ja hyödyistä. Muualla asuvat eivät tosin juuri saa tietoa näistä tilaisuuksista saatikka että voisivat osallistua niihin. Siksi verkkopohjainen kyselykin on tarpeen. Tosin se antanee enemmän eos- tai ainakin suuntaan tai toiseen lievempiä vastauksia kuin tilaisuuksissa paperilla kerätyt mielipiteet (vai käykö näin) Voisiko nettiin kerätä kootusti eri tilaisuuksien muistiot? Kokonaisuutena miellyttävä kysely, tämä on tarpeen jatkossakin. Se myös lisää kiinnostusta lähiympäristön tilaan. Kiitos siis! PS. Missähän kohtaa voi ilmoittaa itsensä sähköpostilistalle? Ainakaan vielä en sitä havainnut, vaikka merkitsin sitä haluavani. Nykyinen kohdan 30 kysymys pitäisi olla tämän tekstilaatikon jälkeen ja siihen myönteisesti vastattaessa tulisi ponnahtaa kohta, johon saisi kirjoittaa haluamansa sähköposti- tai tavallisen osoitteen.

Käyttäjä 68:
Tulvien ehkäisyyn selvityksessä ei ole kiinnitetty minkäänlaista huomiota. Päin vastoin k.o. esitysten toteuttaminen tulee entisestään lisäämään tulvavaaraa esim. vesijättömaille rakennettujen kesämökkien tuntumassa ja alavilla "rantapelloilla". Samoin maatalouden salaojitus yms. peltojen peruskuivatus estyy rannan tuntumassa sijaitsevilla peltolohkoilla. Myös tarpeellinen metsäojitus vaikeutuu turhan "luonnonsuojelun" nimissä. Mielestäni k.o. vedenkorkeuksien nosto on kaiken kaikkiaan vahingollinen teko sekä luonnolle että luonnosta nauttiville mökkiläisille ja maaseudun yrittäjille. Erityisen ongelmallisena pidän Vanajaveden Vanajanselän ja Makkaraselän välisellä alueella sijaitsevan Pappilanlahden aluetta, jossa vähäinenkin, jopa 10 cm:n vedenkorkeuksien nousu saattaa peittää alleen vesijätölle rakennettuja loma-asuntoja piha- ja virkistysalueineen. Samoin tällä alueella vedenkorkeuksien nostaminen tulee peittämään alleen nuorta puustoa kasvavaa istutusmetsää. Samoin tällä alueella maatalouden peruskuivatus tulee kohtaamaan ylivomaisia vaikeuksia aiottujen vedenkorkeuksien nostojen takia. Siispä esitän, että pidetään Vanajaveden vedenkorkeuksien sääntely mykyisellä tasolla.

Käyttäjä 72:
Kohtuulliset kevättulvat voisi sallia, koska ne puhdistavat rantoja ja parantavat kalojen kutumahdollisuuksia.

Käyttäjä 73:
Hyvä, että järven virkistyskäyttäjiltä kysytään mielipiteitä eikä mennä vain vesivoimaloiden tehokkuustarpeiden mukaan.

Käyttäjä 76:
Kokonaisuutena Näsijärven säännöstelyllä ei liene ensisijainen tarve valtakunnan voimatalouden kokonaisuuden kannalta. Toki merkitystä lienee enemmän Tampereen yrityksille ja ylipäätänkin säätöenergiana kannalta. Liekö mahdollisuutta keskittyä pääosin vain säätökysymykseen.

Käyttäjä 79:
Säännöstelyn suunnittelun tulisi pyrkiä ensisijaisesti palauttamaan luonnontilaiset elinympäristöt. Mukäli tästä aiheutuu sähöntutannolle kustannuksia, ne korvattaisiin.

Käyttäjä 84: Tarjannevesi (Ei kuulunut säännöstelyselvityksen kohdealueeseen)
Muroleen kanavan sivujuoksutus umpeen jotta Ruovedelläkin riittäisi vettä loppukesälläkin

Käyttäjä 91:
Olen antanut risuja viranomaisille aikaisemmassa kohdassa .Kysynkin vielä kerran eikö yksityisellä rannanomostajalla ole mitään keinoa turvanaan . Kalat viedään järvestä ja vesi tehdään uimakelvottomaksi nimellistä korvausta vastaan vaikka parempia ja taloudellisestikin mahdollisia keinoja on käytettävissä !

Käyttäjä 93:
Hanke ollut vireillä jo monta vuotta ja vasta nyt viime tipassa tästä kirjoitetaan Aamulehdessä. Paljon aikaisemmin olisi tarvinnut tulla lehtien kautta esille. Kysely kohdistettu vain mökkiläisille Aamulehti 23.2.03. Mihin vakituiset asukkaat on unohdettu. Onko asiantuntijoissa ollenkaan tavallisia rannan asukkaita? Säännöstelyselvitys on hyvä tehdä, koska kevään alhaisesta vedenpinnasta on kärsitty jo monta kymmenen vuotta. Selvityksessä otettava huomioon vakituisen asukin ja mökkiläisen esittämät huomautukset.Vesivoimalat ovat hyötyneet tästä säännöstelystä jo liian kauan.

Käyttäjä 94:
Kesämökki asukkaat pitäisi myös huomioida, siis ihmiset jotka eivät asu vakituisesti paikkakunnalla, mutta joilta "jää" rahaa paikkakunnalle lomaillessa, kalastaessa yms.

Käyttäjä 100:
kaikki kokemäenjoen voimalaitokset purettava atomivoima tilalle

Käyttäjä 106:
Kysely on erinomainen mahdollisuus vaikuttaa oman alueen vesistön tilaan. Toivottavsti tätä kyselyä myös käytetään työkaluna kehittäessä järvien egologista tilaa. Olis erittäin hyödyllistä saada nähtäville kehityssuunnitelma Pirkanmaan järvien jatkuvasta parantamisesta ja kuinka käyttäjät voivat itse myös antaa panoksensa tähän kehitystyöhön.

Käyttäjä 108:
Keväällä Näsijärvessä liian alhainen vedenpinta pitää nostaa 30 cm. Järveä käyttää muutkin kuin sähkölaitos.

Käyttäjä 109:
Kysymykset oli osittain laadittu tarkoitushakuisesti, mm. kalatalouden ja virkistyskäytön kannalta. Joissakin kysymyksissä oli melkein pakko vastata kysyjän ohjailemaan suuntaan. Kalatalouden kannalta vesi on edelleen likaista, roskakalaa on paljon, niitä on jopa istutettu (toutain). Onko mietitty, mitä veden korkeuden muutos vaikuttaa vesijättömaan laskentaan? a) niillä tiloilla, joilla lunastus on jo tehty b) tiloilla, joilla lunastus tekemättä

Käyttäjä 116:
Säännöstely olisi hyvä asia vihdoinkin toteutuessaan järvien käyttö lisääntyisi huomattavasti kesät ikäänkuin jatkuisivat järvien veden myötä.

Käyttäjä 117:
Kysely voisi olla mukavampi täyttää, jos lomake olisi toteutettu sivulta sivulle etenevänä kyselynä. Joka sivulla olisi yksi kysymys ja sen yhteydessä tarvittavat lisätiedot, graafit ja selvitykset. Mutta pääasia, että selvityksiä tehdään. Järvet ovat Suomelle tärkeä resurssi. Virkistyskäytön merkitystä nyt ja lähitulevaisuudessa ei pitäisi aliarvioida. Saisiko Ruotsin suurilta järviltä mallia mm. kalakantojen hoidon ja käytön suhteen? Näsijärvestä voisi kehittyä merkittävä virkistyskalastuskohde yhdessä muiden suurempien Pirkanmaan järvien kanssa.

Käyttäjä 119:
Kiitos kyselystä! XXXXXXXXXXXXXXX Piikkijärven veden laatu on huonontunut todella paljon, jyrkimmin 15 viime vuoden aikana. Olemme huolestuneet järven tilasta - omassa lapsuudessani ei tarvinnut koskaan miettiä, voivatko lapset tänään mennä uimaan. Tämä miettiminen on nykyään edessä lähes joka aamu juhannuksen jälkeen, viimeistään heinäkuun alusta, sinilevän takia. Surullista.

Käyttäjä 122:
Kiitokset mahdollisuudesta osallistua hankkeeseen nettikyselyn kautta.

Käyttäjä 128:
Hyvä ja asiallinen kysely. Helppo vastata. Erittäin hyv,että asiaa on tutkittu ja saatu todellista tietoa myös päättäjille ja suunnittelijoille, sitä tietoa mikä jo on vesistöjen käyttäjillä. Toivon seurantaa ja järkeviä toimenpiteitä!

Käyttäjä 130:
Hyvä, että kysytte mielipidettä. Toivottavasti otatte vastaukset myös huomioon päätöksiä tehdessänne.

Käyttäjä 131:
On hieno asia, että tämä tärkeä kysymys on tullut tutkimuksen piiriin. Asia on paljon tärkeämpi kuin yht´äkkiä tulee miettineeksi. Kiinteistöverot eivät ainakaan mökkiläisille ole halvat, joten kuntien pitäisi valvoa kesäasukkaitten etua tässä asiassa. Ympäristökeskus on luonnon asialla, eikä voimatalouden talutusnuorassa. Toivotan menestystä! Mies Tampereelta.

Käyttäjä 132:
Tarpeellinen selvitys. Miten käsittelette esittämäni vastakohtaisuudet? = ylä ja alavesistön eroavaisuudet ??? Onko sille mitään tehtävissä??

Käyttäjä 134:
Olen huolissani Makkaraselän jatkuvasti runsaasta sulkavakannasta. Kesällä verkolla saa lähes yksinomaan sitä, mukana myös muutama toutain, joka on roskakala sekin. Kuka älypää on keksinyt toutainta istuttaa?!Kiireesti kuhia kehiin!

Käyttäjä 140:
Selvitys oli hyvä ja toivottavasti auttaa poistamaan säännöstelystä aiheutuvia epäkohtia.

Käyttäjä 141:
Lyhyt aikaissäännöytelyn haita ei tule tässä kyselyssä esille. Samoiten Melon voimalaitoksen 0-vir- taamat ja sen vaikutukset esim. sini- leväkukintoihin.

Käyttäjä 146:
Säännöstelyselvitys on sinänsä hieno ja oikeansuuntainen asia. Kuitenkin on pakko olla jokseenkin kyyninen sen suhteen, onko tuloksilla mitään vaikutusta käytäntöihin. Säännöstelyhän on tehty ja tehtäneen jatkossakin vain ja ainoastaan voimatalouden pussiin. Tämä asetelma olisi saatava muuttumaan lain mukaiselle kannalle. Haittoja kalakannoille voidaan korvata vain eliminoimalla haitallisia toimintoja. Voimayhtiöiden suorittamat korvaustoimet ovat olleet ja tulevat olemaan pelkkää pelleilyä. Vesimyllyn pyörittäminen on kylmää rahanansaintabisnestä, jossa muilla arvoilla pyyhitään persettä. Tähän perusepäkohtaan olisi saatava nopeasti korjaus. Järvien vesi kuuluu kaikille, enkä ymmärrä keneltä ja millä rahalla voimayhtiö on sen omaksensa ostanut. Mielestäni vedenpintojen säätely pitäisi tehdä luontoarvojen näkökulmasta ja vesimyllyjä pyöritettäköön sen määräämissä rajoissa. Vettähän menisi tällöinkin sama määrä. Säätövoimabisneksen vähenemisessä ei mielestäni ole omistetun edun menetyksestä erittäinkin, kun ko. rosvousta on vuosikymmenet saanut ilmaiseksi tehdä.

Käyttäjä 148:
Risuja Tervalahden veden laadun huonontamisesta. Raha ratkaissee myös veden pinnan korkeuden. Tutkimuksista selviää mitä menetämme.

Käyttäjä 150:
Keväällä tapahtuva vedenkorkeuden lisääminen aiheuttaa ravinteiden ja ympäristömyrkkyjen jäämistä vesistöihin, koska laskeutuminen pohjaan lisääntyy. Jos vesistöissä tapahtuva läpivirtaus olisi suurempi olisi vedenlaadun elpyminen myös parempi. Haukikanta näyttää kokemukseni mukaan olevan rautavedessä hyvä. Tutkimuksesta päätellen asialla ollaan lähinnä voimatalouden tarpeista lähtien.

Käyttäjä 153:
hyvä kysely jos vaan jotain tapahtuisi eikä vain kysellä mieli piteitä. kun asia on teillä tidossa näin hyvin niin mistä voi hakea korvausta kun rannat syöpyy jokeen eikä veden "sahaaminen"lopu

Käyttäjä 165:
Yhä edelleen vesistökunnostuksissa lähdetään siitä, että tulvavedet pitää johtaa mahdollisimman nopeasti alajuoksulle. Miksi näin, vaikka tiedetään näin aiheutettavan jossakin alajuoksulla ongelmia? Ja yläjuoksun vesistöt kärsivät taas vesipulasta keskikesällä. Tulvavedet on varastoitava mahdollisimman ylös tuhansiin ja taas tuhansiin lammikoihin valuma-alueille. Näin ehkäistään tulvia ja jätetään virtaavaa vettä myös kesälle. Jokien perkauksista olisi jo korkea aika (pääosin) luopua!

Käyttäjä 167:
Rehevöitymiseen tulisi kiinnittää huomioita. Onko huomioitu riittävästi rantojen huuhtoutumisesta aiheutuvia ravinnepäästöjä?

Käyttäjä 170:
Kyselyn kysymykset osin kieron savolaisia, peräti johdattelevia

Käyttäjä 171:
XXXXXXX

Käyttäjä 172:
Herralanvuolteen säännöstelypatoa ja sen toimintaa pitäisi muuttaa niin, että kaloille avautuisi todellinen mahdollisuus kulkea virtaa ylös. Nyt tievallissa on venetunneli, mutta se pitää rakentaa jotenkin uudelleen niin, että em. asia mahdollistuu ja mahdollistuu myös veneellä nousu ylöäs koskea. En tarkoita, että pato pitäisi purkaa, vaan että virtausta ohjattaisi enemmän vene/kalaväylään. Tärkeintä on, että tässä uusitussa väylässä virtaisi vettä suurimman osan vuotta, vaikka ei välttämättä koko vuoden ajan. Kyseessä olisi jonkilainen koko Kuokkalankosken vesiväylän luonnontilan palauttaminen kalaston kannalta. Asiasta on käytetty julkisia puheenvuoroja mm. Lempäälän Ehtookodossa järjestetyssä yleisötilaisuudessa. XXXXXXX

Käyttäjä 176:
Äly hoi, sitä ei saisi jättää käyttämättä

Käyttäjä 187:
Hyvä, kun kysytään mielipiteitä.

Käyttäjä 188:
Hieno juttu, että asiaa pohditaan muultakin kuin pelkästään voimayhtiöiden kannalta. Toivottavasti myös lopputuloksena on ratkaisu, joka ottaa huomioon kasvillisuuden ja villin luonnon ja myös vesialueen käyttäjät.

Käyttäjä 194:
Säännöstelyselvitys vaikuttaa toimistopöydän takana tehdyltä, paikan päällä tilanne on usein toinen.

Käyttäjä 196:
Ihan asiaa

Käyttäjä 197:
Olen asunut 20 v Tampereella ja ainakin Näsijärven säännöstelyssä näkisin otetun huomioon suurin osa käyttäjä ryhmistä, vedenpinta korkeus ei aina käy yksiin kalojen kutuaikojen kanssa, mutta istutus velvoitteilla on korjattu asiaa.

Käyttäjä 199:
Kiitos siitä, että vihdoinkin on tehty jotakin ja näinkin laajaan kyselyyn ja mielipiteiden kuulemiseen on ryhdytty.Suunta on oikea ja tavoite erittäin hyvä.

Käyttäjä 200:
Näsijärven puolesta toimi takavuosina " näsijärvi liike " eikä sekään saanut mitään aikaiseksi näsijärven muuttuvan / vaihtelevan vedenkorkeuden takia. Näsijärven vedenkorkeus pitäisi saada sille tasolle missä se oli 1950 -1960 luvuilla, korkeuden voi jokainen tutkija tarkistaa rantakallioista. Vielä 1970-luvulla ei rannoilla näkynyt jumalattomia määriä kaisloja eikä korteita, mutta nyt kun veden pinta seilaa kesän aikana edestakaisin rannat rehevöityvät maanviljelijöiden avaustuksella!!. Koittakaa joskus ryhtyä sanoista tekoihin, älkääkä joka vuosikymmen keksikö uusia mielipidekysymyksiä!!!!. kiitos

Käyttäjä 202:
Nykyinen Näsijärven säännöstely on nähdäkseni tehty ainoastaan voimatalouden edut huomioiden. Rajat on asetettu niinä vuosina, kun ympäristöasioista ei piitattu. Tampereen kaupunki(Sähkölaitos) saisi hävetä ahneuttaan.

Käyttäjä 203:
Toivottavasti tällä saadaan muutosta aikaan!

Käyttäjä 208: Tarjannevesi (Ei kuulunut säännöstelyselvityksen kohdealueeseen)
veden korkeuden vaihtelu muroleen yläpuolella on kohtuuttoman suuri. Laituriltani mitatessani kevään jäänlähdon ja syys-lokakuun välinen veden korkeuden ero on viime vuosina ollut n.80cm-n.100 cm, viime kesänä vaihtelu oli vielä selvästi suurempi. Mielestäni keväällä jäidenlähdön aikaan muroleen läpi on ehdottomasti juoksutettava enemmän vettä, jotta pinnan korkeus on matalampi ja kesän mittaan on juoksutusta vähennettävä jottei veden pinta laske niin kohtuuttomasti kuin se on viime vuosina laskenut. Näin iso vaihtelu haittaa merkittävästi virkistyskäyttöa ja virkistyskalastusta ja veneilyä.

Käyttäjä 212:
hyvä ,että tälläinen kysely on järjestetty.toivottavasti siitä on apua vesistöjen suojelulle.

Käyttäjä 213: Mallasvesi (Ei kuulunut säännöstelyselvityksen kohdealueeseen)
Toivoisin että mallasveden pintaa nostettaisi myös siitä ei yleensä puhuta mitään ja se on ainakin tosi alhaalla ,joten sieltäkään ei voi täyttää Vanajavettä joten voimalaitoa säännöstelyyn ????

Käyttäjä 217:
Tämä on hyvä tapa kysellä ja jatkaa kehitystä myös eteenpäinkin.

Käyttäjä 221:
Vedenkorkeuksien säännöstelystä veneilylle aiheutuvia haittoja ei ole selvitetty. Miksi ei? Rantojen tulvasuojeluun ei ole kiinnitetty huomiota. Miksi ei? Liian paljon vesistön vedenkorkeuksien säntelyssä on kiinnitetty huomiota luonnonsuojeluun vesien virkistyskäytön kustannuksella. Kysymykset oli laadittu siten, että annetut vaihtoehdot johdattelivat vastaammaan ennalta asetettujen päämäärien mukaisesti (eli kysyjät haluavat saada omien tavoitteidensa mukaiset vastaukset). Näyttää siltä, että halutaan ryhtyä vedenkorkeuksien muuttamiseen ns. luonnonsuojelun ehdoilla unohtamalla mm.tulvasuojelun ja virkistyskäytön näkökohdat.

Käyttäjä 224: Tarjannevesi (Ei kuulunut säännöstelyselvityksen kohdealueeseen)
Tietoja myös ylävesistä = esim. Iso-Tarjannevesi

Käyttäjä 225: Tarjannevesi (Ei kuulunut säännöstelyselvityksen kohdealueeseen)
Jos jotain patoja/sulkuja rakennetaan Näsijärven pohjoisosiin, niin esim. Hauhuuvedelle ja sitä kautta Näsijärveltä Kotalaan asti pitää säilyttää pienveneyhteys. Tämä on virkistystoiminnan kannalta oleellista. Samoin patojen vaikutus vedenkorkeuteen heti niiden jälkeen on hyvä selvittää ja tiedottaa siitä näiden alueiden ranta-asukkaille.

Käyttäjä 226:
Vanajan vesi on HUHTIKUUN ALUSSAnoin 70 senttimetriä LIIAN ALHAALLA. Vedenkorkeuden pitäisi olla vakio ym-päri vuoden.

Käyttäjä 227:
Tuli purettua jo edellä. Osakaskuntien jäsenenä oli ollut syytä saada tietoa paremmin ja kirjallisessa muodossa valitettavsti e-posti ei tavoita varsinaisia kärsijöitä; maanviljelijöitä, kiinteistön omistajia, kalastajia, metsästäjiä ja muuten vedestä- ja vedessäeläjiä ja -nauttijoita.

Käyttäjä 228:
Niin rahanahne ei Sähkölaitos saisi olla että ihmiset kärsivät veden alhaisuudesta kohtuuttomasti.Turhaan lasketaan vettä padosta ohi vain näön vuoksi.Risut Sähkölaitokselle.Ennen kun oli Näsijärvi liike,niin ihmisillä oli edes jonkinlainen sananvalta näissä asioissa,sitten siihen soluttautui Sähkölaitoksen väkeä(on kerrottu) ja se lakkautettiin tarpeettomana.Että silleen!

Käyttäjä 235:
Tämä kysely jo kertoo että joku on huolissaan vesistöjen kunnosta ja luonnosta yleensä. Jatketaan samaan malliin pidetään luonto siistinä tuleville sukupolville. septitankit veneisiin. terv. pyhäjärven veneilijät XXXXXXX

Käyttäjä 240:
On ihan sattumaa, että näin ilmoituksen tästä kyselystä lehdessä. Ja sitä paitsi tämän vastausplanketin löytäminen netistä ei myöskään ollut niin helppoa kuin luulisi. Yleensäkin nettikyselyt antavat aivan vääristyneen kuvan, jos tarkoitus on todella saada esille syvien rivien mielipide. Eivät vanhemmat ihmiset ole mitään netti-ihmisiä. Nykyään kun on jokapaikkaan ilmpoitettava mielipiteensä näin tai soittamalla johonkin euron hintaiseen palveluun, niin kyllä jää monelta vastaamatta. Ja sitten sanotaan, että tutkmuksen tuloksena selvisi sitä ja tätä! Sanomalehdet käyttöön, jos halutaan todella tutkia asioita. Kiitos.

Käyttäjä 244:
Ehdottomasti Viranomaislle jotka antaa voimalaitoksille luvan noin törkeään toimintaan......

Käyttäjä 250:
Tämä kysely on täyttäjäystävällisesti toteutettu. Ei liian raskas; jättää tunteen, että on tehnyt jotain tärkeää!

Käyttäjä 252:
ks.edellä kohdassa 9.

Käyttäjä 258:
keväällä vanajaveden vedennosto 2viikkoa myöhemmäksi! että ehtii tehdä peltotyöt.!!!!ennen vedennousua. Täplärapujen istutus mahdotonta kun talveksi vesi lasketaan liian alas.! Kenen älynväläys laskea vesi näin aikaisin kuivana vuonna?

Käyttäjä 259:
Käytännön toimenpiteitä odotan Vesistöt eivät saa olla vain sähköntuotannon välikappaleita

Käyttäjä 264:
Toivoisin,että tämä ei jäisi vain suunnitelmaksi pöytälaatikkoon,vaan johtaisi tuloksiin.Suomen järvissä riitää työsarkaa,niin rehevöitymisessä ,kalanistutuksissa yms."Puhtaat vedet" voivat olla kohta likaisia ellei asioihin puututa.Vesistöt ei voi olla ikuinen KAATOPAIKKA.Odotan innolla tuloksia.

Käyttäjä 265:
- Olisiko ranta-asukkaille/mökkiläisille pitänyt lähettää heti alkajaisiksi jokin tiedote? - Mielestäni voimayhtiöiden edut eivät saa olla etusijalla, vaan ensin luonnon selviytyminen, sitten virkistyskäyttö ja sitten vasta voimatuotanto eli bisnes Kysely oli pitkähkö. Miksi se veden korkeutta osoittavat TAMPELLAn käppyrän jakovälit olivat eri suuruiset kuin muut Näsijärven veden korkeutta osoittavat käyrästöt? Se oli nyt harhaanjohtava. Olen käyttänyt Näsijärveä eri tavoin koko ikäni, 56 vuotta. XXXXXXXXXX. Olen uinut, soutanut, purjehtinut, kalastanut sekä seurannut lintuja ja muuta eläimistöä. Talvella kulkenut selillä ja saarissa kävellen ja hiihtäen, luistellen, polkupyörällä ja potkurilla. Yöpynyt rannoilla ja saarissa sen sata kertaa. On tuota tietoa kertynyt Näsijärvestä ja sen tilasta eri aikakausilta. XXXXXXXX

Käyttäjä 266:
Mielestäni vesistö kuuluu kaikille. Ihmettelen miksi kyseisistä vesialueista koituva hyöty kuuluu vain sähköläitoksille.Mökkiläisenä joudun kärsimään juoksutuksesta ja kallista sähköstä

Käyttäjä 271:
Risuja: Kuinka paljon em. käyvät henk.kohtaisesti toteamassa ja tutkimassa tilannetta eri kohteissa (esim.Niihaman alueella)? Vai tehdäänkö säännöstely päätökset vain työhuoneessa istumalla ja tuijottamalla aikaisemmin tehtyihin talukoihin kuten hyvin monissa asioissa on käytäntö!Henkilökohtainen käynti rannoilla ja tutustuminen tilanteeseen olisi varmaan aiheellista!Silloin selviää todellinen tilanne!

Käyttäjä 276:
Miten sellainen henkilö jolla on mökki Vanajavedellä, mutta asuu 250 km päässä sieltä saa asianmukaista tietoa ko. hankkeesta? Ei kaikille tule paikallisia sanomalehtiä eikä paikalliset radioasemat kuulu 250 km päähän. Mielestäni ainoa tasapuolinen tiedoitustapa asiassa on internet, jossa voisi olla asiaan ihan oma sivu ja osoite.

Käyttäjä 285:
hyvä että jotain tapahtuu vihdoinkin jätetään turhien komiteoiden istuskelu vähemmälle.mieluimmin maksan enemmän sähköstä virkityskäytön parantuessa.

Käyttäjä 286:
Vastasi v.2000 tehtyyn kyselyyn ja pyysin palautetta toinenpiteistä.En ole saanut mitään eikä mitään toimenpiteitä ole tehty:Sen osoittaa v.2002 pieleen mennyt "säännöstely".Käsityksekseni mukaa tehtiin 0-tutkimus asiakkaan eli minun ja monen muun verorahoilla.Toivon että tästä tutkimuksesta ei tule tulokseksi jälleen nollaa!Toivon että toimenpiteet julkaistaan Aamulehdessä ja netissä suoraan kyselyyn vastanneille!

Käyttäjä 288:
Erittäin hyvä asia, että säännöstelyasiaa selvitetään. Toivottavasti tästä on jotain hyötyä virkistyskäytön kannaltakin vesistön laatuun.

Käyttäjä 291:
Kysely hyvin laadittu. Erittäin tärkeää, että kansalaiset saavat tällä tavoin esittää mielipiteensä. Vielä tärkeämpää olisi, että nämä mielipiteet otettaisiin painotettuina huomioon tehtäessä asioista päätöksiä. Kiitos !

Käyttäjä 293:
Esitän selvityksen lähtökohtien tarkentamista Näsijärven osalta seuraavasti: 1) Lisätään tarkastelukohteeksi rantojen eroosia korkean veden aikana. Järveen kulkeutuva maa-aines lisää veden epäpuhtautta . Myöskään ole tarkoitus että vanhojen puiden juuret jäävät paljaiksi aiheuttaen puiden kaatumisia. On hämmästyttävää todeta tällaisia ilmiöitä järvessä jota on säännöstelty jo yli sata vuotta. Eroosio näyttäisi osoittavan että veden korkeutta on jatkuvasti nostettu vesivoimatuotannon tukemiseksi. Tämän vesivoimatuotantolähtökohdan painoarvoa, nykyinen sähköntuotannon rakennemuutos huomioon ottaen, voitaneen vähentää. 2) Kalakannoista keskusteltaessa puhutaan yksipuolisesti vain lähes ravinnoksi kelpaamattoman Näsijärven hauen elinolosuhteista kun oleellista olisi keskustella kuhan, siian ja muikun ja lisäksi täpläravun olosuhteista. Seuraa että syksyn matala vedenkorkeus on eduksi mutta voimakas korkeuden lasku jäiden tulon jälkeen haitallinen sekä talvikutuisille kaloille että ravuille. Hauki löytää uuden kutupaikkansa veden laskua seuraavana toisena keväänä tai ainakin kun kasviluonto on sopeutunut muutokseen

Käyttäjä 295:
Toivon uusien suositusten tulevan käyttöön mahd. pian. Esim Päijänteellä koko prosessi kesti ikuisuuden.

Käyttäjä 297:
Kirjoitan tähän varsinaisen huolenaiheeni, kun se ei oikein muuallekaan sopinut. Nykyinen vedenkorkeuksien rytmiikka on tuhoisaa esim. silkkuikun pesinnälle. Ymmärsin kuitenkin, että nyt pyritään siihen, että veden pinnan korkeus ei nousisi enää pesinnän alettua, kun pyritään takaamaan myös hauen kutu. XXXXXXXXX

Käyttäjä 302:
Kysely on hyvä ja tärkeä. Toivottavasti kyselyn tuloksista kerrotaan vastaajille ja muille. Kyselyn mielipiteiden pitäisi myös vaikuttaa tehtäviin päätöksiin. Pelkkä kysyminen ei riitä, vaan jotakin konkreettista pitäisi tulla näkyville jo tulevana kesänä. Kiitos kysyjille! Odotellaan tuloksia!

Käyttäjä 303:
Vanajaveden ongelmia pohdittaessa tulee ottaa huomioon myös Mallas ja Pälkänevesi!!!

Käyttäjä 304:
Hyvä että selvitetään.

Käyttäjä 309:
Vanajaveden säännöstelyrajaksi riittäisi 1m.

Käyttäjä 315:
XXXXXXX

Käyttäjä 316:
Tampereen sähkölaitos julkaisi näyttävästi hyvän taloudellisen tuloksen viime vuodelta. Selvitetäänkö myös (näyttävästi?) minkälaisen ekologisen ja maisemallisen tuloksen ko. laitos myöskin samalla aikaansai Näsijärven lahdissa.

Käyttäjä 317:
Säännöstely on liian tehokasta erityisesti linnuston kannalta. Keväällä, kun vesilinnut Vanajanveden alueella tarvitsisivat sopivia levähdysalueita on kaikki paikat täynnä lietettä. Saarioisjärven halki menee vain pieni lirupuro, muu alue on pelkkää liejua. Se aiheuttaa kalojen keskittymiseen kapeaan uomaan, jossa virkistyskalastajat sitten uistelevat kaiket päivät, karkottaen viimeisetkin levähtämistä yrittävät muuttolinnut. Säännöstely on siis lopetettava ja annettava Vanajaveden vedenkorkeuden vaihdella luonnonmukaisesti. XXXXXXXX

Käyttäjä 319:
Mökkiläisen näkökulmasta katsottuna vesistön "käyttöä ja hallintaa" koskeva tiedottaminen saa arvosanan nolla. Kokemus vuosilta 1958-2002.

Käyttäjä 320:
Veden pinta on ollut jo useita vuosia alenmpana n.20-30cm.Näsijärven veden pinta olisi luonnon mukaan sen 20-30cm korkeammalla kuin nyt säänösteltynä

Käyttäjä 321:
Kysely ranta-asukkailta ja mökkiläisiltä on erinomainen asia. Jospa säännöstelyyn tätä kautta saataisiin vihdoin toimiva ratkaisu. Ruusuja hyvällä yritykselle. Järvemme ovat henki-reikä monelle nykyajan kiireessä painiskelevalle.

Käyttäjä 325:
Olen vastannut kyselyyn Suomen Kulttuuriperinnön Säätiön puolesta. Säätiö on maanomistaja Vanajanvedellä Retulansaaressa. Olen elänyt koko ikäni Vanajaveden äärellä ja tunnen ajat ennen säännöstelyä. Säätiö haluaa vaikuttaa säännöstelyhankkeeseen sen edettyä lähemmäksi todellista toteutusta.

Käyttäjä 327:
Vastasin joku vuosi sitten melko isoon kyselyyn tästä säännöstelystä, missään en ole nähnyt sen tuloksista pihahdustakaan. On herännyt epäilys,että tulikohan vääränlaisia vastauksia kun se on haluttu vaieta kuoliaaksi. Pankaa säännöstelyn ylä ja alarajan väliksi 10 cm, muuten ei vedet parane. Kyllähän sen jo järkikin sanoo että kun vesi velloo koko ajan ylös alas ja edes takaisin niin sekaisinhan se menee. Te vaan ette uskalla voimayhtiöille panna kuria.

Käyttäjä 330:
Valtakunnallisessa TV-uutislahetyksessa olisi voitu mainita hankkeesta ja internetissa olevasta kyselysta. Asun Suomen ulkopuolella toistaiseksi, mutta kayn usein Suomessa. Esim. kunnat olisivat voineet olla mukana toiminnassa lahettamalla tiedotteen ao.maanomistajille.

Käyttäjä 331:
parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ilman aktiivista Aamulehden seuraamista en olisi ollut. Vesistöjen suhteen oltava tarkkana, ettei palata 60-70-luvun katasrofaaliseen tlanteeseen. Nykytilanteen kritiikki ja parannus edelleen tärkeätä muidenkin kuin vesivoiman ehdoilla-

Käyttäjä 336:
Toivottavasti vedenpinnan alaraja saadaan nostettua järkevälle taasolle

Käyttäjä 337:
Toivoisin säänöstelyviranomaisten tutustuvan myös Näsijärven vesistön yläpään vesistön vedenpinnan vaihteluun, koska se on hyvin erilainen ja huomattavasti suurempi kuin Näsijärven Tampereen alueen vaihtelut ovat.

Käyttäjä 339:
Mukavan oloinen kysely. Sähköpostilistanne päivittämisellä on suurta tarvetta KOSKA minäkään en ole mukana. Laittakaa edes osakaskuntien vastuuhenkilöt niin on edes yksi perus elementti hoidettu. Ehtii vielä. TOIMIKAA VIIKON AIKANA TÄSTÄ HETKESTÄ seurataan KIITOS !